מודעות הציבור לנושא יריחו, והעניין שמגלה בו, גובר בשנים האחרונות. לכן, קיימנו במהלך חודשי שבט-אדר תשפ"ב, קורס הדרכה בסביבות העיר יריחו תוך הדגשה יהודית.
קורס ההדרכה, בן ארבעה מפגשים, היה מיועד למדריכי טיולים המעונינים להעמיק את הידע שלהם על יריחו. הקורס כלל סיורים באתרי מורשת של יריחו והרצאות מפי מומחים בתחום ובאיזור.
1. מפגש ראשון - ערבות מואב וערבות יריחו, ממשה רבנו ועד היום
במפגש שהיה ביום שלישי ט"ז שבט, הרב ד"ר חגי בן-ארצי נתן שלוש הרצאות שהתקיימו באתרים שונים של הגילגל.
א. תולדות בית הערבה – התיישבות חלוצית בין יריחו לנהר הירדן
קיימנו סיור בגשר אבדא'לה הסמוך לבית הערבה הישן, והרב ד"ר חגי בן-ארצי דיבר על תולדות ההתיישבות בבקעת הירדן לפני קום המדינה והחזרה אחרי מלחמת ששת הימים. גם דיברנו על פיצוץ הגשר במלחמת ששת הימים למנוע את בריחת הערבים.
קיימנו סיור במעברות הירדן (קאסר על יהוד): דיברנו על חשיבות האתר המסמל את חציית הירדן של עם ישראל תחת מנהיגותו של יהושע בן-נון, על הניסים שקרו שם - כמו הריפוי של נעמן, ועל הצורה בה המסורות הנוצרית והמוסלמית משמרות את ייחודה של האתר, כמקום התרחשות של חציית הירדן ע"י עם ישראל.
בגילגל, מזרחית לבית חגלה, עשינו סיור בלב הגילגל, במקום שעם ישראל עשה את ברית המילה ההמוני והיביא את קורבן הפסח הראשון אחרי כניסתם לארץ. דיברנו על ההיסטוריה והחשיבות של המקום, וגם עשינו תצפית אל הר נבו שמעבר המזרחית של הירדן, שרואים טוב בשמש של אחר-הצהריים.
במפגש השני שהתקיים במרכז המבקרים של בית חגלה ב-כ"ג שבט, ארנה קובוס מסרה שיעור מקיף על תולדות תל יריחו, המקום שיהושע בן נון כבש בכניסת עם ישראל לארץ. דיברנו על המחקרים הארכאולוגים שביססו את תולדות האתר.
ארנה קובוס מסרה שיעור קצר נוסף על ההתיישבות בחגלה, אשר בגילגל המקראית, אשר בערבות יריחו.
בשיעור סיקרנו בקצרה את ההתיישבות במקום לאורך השנים, העיר המקראית "בית חגלה" המופיע בספר יהושע, המעיין חגלה – דיר חג'לה, וגם תמצית תולדות ההתבססות של חוות בית חגלה של ימנו.
3. מפגש שלישי - סיור בכתף הערבה ותצפית אל 5 מ-שבטי ישראל
במסגרת קורס ההדרכה למדריכי טיולים, ביום שלישי ל' שבט, סיירנו בכתף הערבה בין נבי מוסא לקיבוץ אלמוג, וקיבלנו הדרכה על גבולות שבטי ישראל באזור מפי פר' יואל אליצור.
ביקרנו באתר נבי מוסא, שהמוסלמים משייכים למקום קבורתו של משה רבנו, והמשכנו לאורך נחל אוג לכיוון קיבוץ אלמוג. בדרך עצרנו במקום תצפית בו אפשר לראות את האדמות של חמישה שבטים: בנימין, יהודה, אפרים, ומעבר הירדן ראובן וגד. שם למדנו על גבולות שבטי ישראל.
במסגרת הקורס ההדרכה למדריכי טיולים ביריחו, התקיים ביום רביעי ח' אדר א', סדרת שיעורים מאת הרב יוסי פלאי על תולדות יריחו היהודית.
א. החזרה ליריחו אחרי מלחמת ששת הימים
בשיעור הזה, שהתקיים בבית מדרש של בית הכנסת שלום על ישראל, הרב פלאי סיקר את תולדות החזרה של היהודים ליריחו אחרי מלחמת ששת הימים, והתבססות הכולל בבית הכנסת שלום על ישראל, בו הרב פלאי היה שותף.
בשיעור הזה, שהתקיים במרכז המבקרים של בבית חגלה, הרב פלאי דיבר על היחס בין אליהו הנביא ואלישע, כנגד משה רבנו ויהושע בן נון. כל זה בהדגשת הקשר של שני הנביאים האלה ליריחו.
הרב פלאי גם סיקר את הניסיונות לחזרה ליריחו, בזמן שלטון הטורקי במאה ה-19, והניסיונות של תלמידי הגר"א לרכוש אדמות ביריחו.